Üvegmatrica festékekAz üvegmatrica készítés könnyen és gyorsan megtanulható technika, az üvegfestés egyszerűbb változata.Az üvegmatrica készítés folyamata:

Üvegmatrica minta, sablon választás

Válasszuk ki az üvegmatrica mintát, amit meg szeretnénk festeni és helyezzük egy fólia alá.Üvegmatrica minta, sablon kontúrozás


A mintán a kontúrvonalat körberajzoljuk a kontúrozóval. Nem kell ecsetet használni, egyből használható a flakonból. A kontúrt hagyjuk megszáradni ami 1-2 óra.

Üvegmatrica minta, sablon kifestése


Utána a mintánkat feltöltjük színekkel. Ügyeljünk, hogy a szín érintkezzen a kontúrral. Ezt egy fogpiszkáló segítségével tudjuk elérni.

ÜvegmatricaHa kifestettük az üvegmatrica  mintánkat, hagyjuk megszáradni, ez kb. 5-6 óra és csak utána tegyük  a helyére.
Az elkészített mintát a lágy fóliáról (lefűző tasak, gemotherm) lehúzva különböző felületekre -ablaküvegre, üveg használati tárgyakra, ajtóra, csempére, fém és műanyag felületekre- tehetjük ill. kemény fóliát használva - amelyről a matricafesték csak nagyon nehezen távolítható el - a száradást követően nem távolítjuk el a fóliáról a képet, hanem körbevágva azt, kilyukasztjuk és a lyukba damilt húzva felfüggeszthetjük, mozgókákat készíthetünk.

 

Üvegmatricás tippek, trükkökTippek, trükkök

  • Az elrontott kontúr könnyen letörölhető fültisztító pálcikával vagy fogpiszkáló segítségével.
  • A festékes tubust ne rázzuk, mert fröcskölni fogja a festéket a levegőbuborékoktól.
  • Az üvegmatrica festékben található buborékokat, festés közben fogpiszkálóval szurkáljuk ki, mivel száradás után már nem tüntethetők el.
  • Színeket keverhetünk, pl. egymásba folyó hatást érhetünk el, ha több színt egymás alá v. mellé festünk egy-egy csíkban, majd fogpiszkáló segítségével összekeverjük őket.
  • A nedves festékbe szórhatunk glitterport, velúrport, apró gyöngyöket, homokot stb.
  • Amennyiben az üvegmatrica nehezen jönne le a fóliáról, tegyük egy kis időre hűtőszekrénybe.
  • A kész üvegmatrica képeket  ne fektessük egymásra vagy papírra, mert összeragadnak.
  • Ha a már felragasztott üvegmatrica mintát át szeretnénk helyezni, ezt ne tegyük sem túl melegben, sem túl hidegben, mivel a fólia nyúlik, törik, szakad.
  • Üvegmatrica festékkel festhetünk közvetlen üvegre is. A mintát ekkor üveglap alá helyezzük, majd üvegmatricakontúrral vagy üvegfesték kontúrral is kontúrozhatunk. Miután a kontúr megszáradt, kezdhetjük a színekkel való kitöltést. Ha üvegmatricafestékkel festünk, akkor domború hatást érünk el, ha az üvegfestékkel, akkor sík lesz a felület.


A honlapon található minták, sablonok nyomtathatóak, letölthetőek és felhasználhatók üvegmatrica festéshez, üvegfestéshez, kifestőnek, színezőnek, pergamano készítéshez.
Minták, sablonok »