Vissza Csak belépett felhasználó tölthet fel képet, írhat hozzászólást.
2013.03.04.Medvehagyma (Allium ursinum)
Kategória:

Ennek az évelő növénynek a magyar népi elnevezése arra utal, hogy akkora gyógyerő lakozik benne, hogy tavasszal, mikor a medvék téli álmukból felébrednek és előjönnek, ezt a növényt keresik és fogyasztják erősítőszerként.

Bizonyított, hogy a gyógynövények között is kiemelkedő, hatóanyagai megegyeznek a fokhagymáéval, de gyógyereje sokkal nagyobb.

Felhasználás

 
Felhasználása

  • Tavaszi salaktalanításra (vér és máj méregtelenítése)
  • Segít az emésztési panaszokon, gyomor- és bélrendszer tisztító
  • Vértisztító hatásánál fogva javasolt bőrbetegségekre
  • A koleszterinszintet és a vérnyomást csökkenti, javítja a szív-érrendszer működését
  • Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot
  • Gátolja a vérrögképződést
  • Gyógyítja a felső légúti megbetegedéseket
  • Gombaellenes hatású (candida stb.)
  • Vírus- és baktériumölő
Figyelem!
Figyelem!
  • Vérzékenységben szenvedőknek illetve műtét előtt a növény fogyasztása nem javasolt véralvadásgátló hatása miatt
  • Külsődleges használat (borogatás, lemosás) allergiás tüneteket válthat ki, ezért célszerű kis részen kipróbálni, és ha nincs bőrreakció, csak akkor használni nagyobb területen

Előfordulási helye
Medvehagyma
Szőnyegként terítik be a nedves, árnyas erdők alját. Március végén, április elején jelennek meg hosszúkás tőlevelei. Ernyős virágzatban csillagszerű kis fehér liliomvirágok április-májusban nyílnak. Magyarországon leginkább a bükkös, gyertyános és tölgyes aljnövényzetében találhatók tömegesen.


Gyűjtés

Virágzás előtt szedjük leveleit. Figyeljünk, hogy egy tövön a levelek több mint a felét rajtahagyjuk, hogy a növény képes legyen virágozni és így, a magok elszórásával szaporodni tudjon. Nyugat-Európában már veszélyezetté vált, hazánkban még nem tiltott szedése.
Ügyeljünk, hogy a májusi gyöngyvirág erősen mérgező leveleivel ne keverjük össze az azonos előfordulási hely és levelek hasonlósága miatt, lényeges különbség, hogy a medvehagyma levelei erőteljesen fokhagyma szagúak.


Vásárlás

Biopiacokon és bioboltokban kereshetjük. Az erőteljes, élénk színű, üde illatú csokrokban növényeit nemrég szedték, friss felhasználásra, vagy feldolgozásra (fagyasztás, szárítás) egyaránt megfelelő. A hervatag növények is kelendőek, a fonnyadt levelek alkalmasak lehetnek pl. pogácsa ízesítésére. A rothadás jeleit mutató - összetapadó, nyálkás levelek, elszíneződő foltok, kellemetlen illat - csokrokat már ne vegyük meg.

Hazaérve pár órán belül használjuk fel. A hűtőszekrény hidegebb részében lazán rongyba tekerve egy-két napig eltartható.

Medvehagyma


Fogyasztás

  • Friss leveleit apróra kenyérre, salátába, mártásba, levesbe tehetjük. Bármilyen köret mellé kitűnő. Főzeléknek is finom.
  • Megszárítva, majd porrá törve kitűnő fűszert kapunk
  • Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb pálinkával felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk. 
  • Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból


Receptek


Könyvajánló
Orfűi medvehagyma kincseskönyv (szerk. Nagy Bandó András; Szamárfül kiadó)