
Ha ananászt szeretnénk nevelni vásároljunk egészséges és erős levélrozettájú gyümölcsöt.
Körülbelül 1-1,5 hónap szükséges a gyökeresedéshez, ezután ültessük át savanyú tőzeg és tápdús virágföld 1:1 arányú keverékébe.
A növekedésnek indult növényünket, nyáron szabadba is kivihetjük , de ügyeljünk rá, hogy továbbra se érje erős napfény, árnyékoljuk. Szárazságtűrő, de a nagy melegben gyakrabban permetezzük leveleit, talaját és a rozettába is tölthetünk némi vizet. Lehetőleg esővízzel, lágy vízzel locsoljuk.Teleltetése a termőkor (több mint 20 nagy levél) eléréséig 10-14 ºC-os utána 15 ºC-nál melegebb helyen történjen. Minkét esetben ne öntözzük, inkább csak permetezzük a növényt.
A kifejlett növény magassága körülbelül 1 m, gyökérzete viszont rövid, vagyis nem kell túl nagy cserépbe ültetni.
A virágzat (a levélrozettából kinövő kb. 30 cm-es száron fehér vagy világoskék füzérvirágzat) megjelenése után, rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk. Nagyjából fél év szükséges, hogy a virágzatból szüretelhető termés legyen. Az ananász nem utóérő, éretten, megsárgulva szedjük le a gyümölcsöt, és frissen fogyasszuk. Így a legfinomabb!
Az ananászt a fentebb tárgyalt gyümölcsrozetta gyökereztetésén kívül szaporítani lehet még
- magvetéssel (az ananász általában mag nélküli, de ritkán találhatunk benne magot)
- légsarjak (a gyümölcsrozetta tövéből kinövő sarj) gyökereztetésével
- tősarjak (csak az idősebb növények nevelik ki) gyökereztetésével
A mi éghajlatunk alatt
- magról több mint 10 év
- gyümölcsrozettából kb.4 év
- légsarjból kb. 3 év
- tősarjból kb. 2 év
Ha már van egy legalább egy termő ananászunk, a sarjai gyökereztetésével elérhetjük, hogy minden évben legyen saját termésű ananászunk (feltéve, ha van elég helyünk).
Az ananászt leginkább pajzs- és gyapjastetvek károsíthatják. Permetezőszerekkel vagy káliszappanos lemosással védekezhetünk ellenük.
Tipp
Ha a növényünk elérte a termőkort, de mégsem virágzik, nem kell beletörődnünk!
Egy kettévágott almát tegyünk a tövéhez, és egy nylonzacskót húzzunk a cserépre. A zacskót csak akkor vegyük le, ha az alma teljesen elrohadt, mivel e folyamat alatt felszabaduló etiléngáz serkenti a növényünk virágzását.
Irodalom
www.edenkert.hu/szobanoveny/egzotikus-szobanovenyek/ananasz-anans-comosus-otthoni-nevelese/2062
www.edenkert.hu/gyumolcs/egzotikus-gyumolcsok/friss-ananasz-termesztese-ultetese/3808
www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/ananasz.html