Dr. Edward BachA Bach-virágterápiáról

A Dr. Edward Bach (1886-1936) nevéhez fűződő virágterápia egy szelíd, emberközeli rezgésterápia, mely közvetlenül nem a fizikai testen, hanem finomabb energetikai síkokon, az emberi energiarendszeren keresztül hat. Leginkább a homeopátiával rokon, de míg a homeopátia több ezer szerrel dolgozik és a szerválasztásnál a testi tüneteket veszi alapul, addig a virágterápia viszonylag könnyen átlátható 38 eszenciával dolgozik és csak éppen jelenlévő lelkiállapotokat veszi figyelembe.

Minden előképzettség nélkül is alkalmazható (ön)gyógymód, biztonságos kezelési módszer, az eszenciák túladagolása nem lehetséges, rossz szerválasztás esetén egyszerűen nem hatnak, nem történik semmi változás. Az eszenciák  előállításából adódóan nem tartalmaznak virágport vagy egyéb allergén anyagot.

Az optimális hatás érdekében egyszerre maximum 5-6 különböző szer használata javasolt. A kiválasztott eszenciákat rendszeresen kell alkalmazni - naponta 4-szer -, akut betegségek esetében pár nap, krónikus esetekben pár hónap, esetleg akár egy év is lehet a kezelési idő.

A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszereknek. Állatgyógyászatban is remekül használható illetve érdemes próbálkozni beteg növényeink ápolásával is.
 

Bach-virágterápia, virágeszenciaAz eszenciák előállítása
A virágeszenciák a mai napig is Dr. Bach eredeti módszere szerint, javarészt Európában - Magyarországon is - honos vadon élő fák, bokrok, és virágok virágaiból készülnek. A tavasszal illetve ősszel virágzó növényekből forralásos, a nyáron virágzóakból napfényfürdőnek kitett un. napoztatátos eljárással nyerik a dinamizált, cseppfolyós kivonatokat.

 
Irodalom

Dr. Edward Bach: Virágterápia - Válogatott tanulmányok Bach-virágterápia, irodalom
Julian Barnard: Bach-virágterápia-A növényi forma szerpe a gyógyításban
Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia
Szabó Norbert-Dr. Várhelyi Gábor: Bach-virágterápia a mindennapokban


Bach-virágterápia, linkAjánlott link
Terapeuták, tanfolyamok, könyvek és hírek a témában: www.viragterapia.lap.hu